2023. január 21-22-én a magyar Himnusz megszületésének 200. évfordulóján, valamint a magyar kultúra napjához kapcsolódva grandiózus megnyitóval vette kezdetét a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa programév (VEB2023) Veszprémben. Az ünnepi nyitóműsor mellett a város több helyszínén mintegy 50 kulturális kísérőrendezvény, fényfestés, tánc, zenei-és látványelemek várták az érdeklődőket.

Veszprém és a Bakony-Balaton régió az EKF-cím viselőjeként 2023-ban az európai figyelem középpontjába kerül, az öreg kontinens kulturális-kreatív színterévé válik. Az egész éven átívelő programsorozat célja bemutatni a régió értékeit, kulturális sokszínűségét, egyúttal növelve turisztikai vonzerejét.

A programról részletesen a VEB2023 oldalán olvashat.

Magyarországon Pécs után Veszprém város 2018 decemberében a régióval közösen nyerte el a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa (továbbiakban: EKF) címet, 2023. január 21-én az ünnepélyes megnyitóval pedig hivatalosan is megkezdődött az a kulturális évad, melyre Veszprém és a csatlakozott 116 település több éve készül. A januári nyitóhétvégén fényfestés és mapping, zene, tánc, különleges koreográfiák, zenei- és látványelemek szőtték át Veszprém belvárosának utcáit, miközben megelevenedett a város történelme, a régió sokszínűsége, értékei és az Európa Kulturális Fővárosa program víziója. A megnyitó hétvégéjén 13 helyszínen 50 kulturális kísérőrendezvény várta az érdeklődőket.

Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója a programév kapcsán elmondta: a zene nagy hangsúlyt fog kapni a felhozatalban, hiszen az UNESCO - A zene városa cím viselőjeként Veszprém életében ez egy kiemelt terület. Emelett olyan témák is előtérbe kerülnek majd, mint a gasztronómia, az irodalom, a film, a képzőművészet és a sport. A szervezőcsapat a város és a régió életét felpezsdítő, akár más pályára állító programokat a sokszínűségükből fakadóan különböző klaszterekbe sorolt, aszerint, hogy mely célkitűzésekre, törekvésre jelentenek megoldást.

A VEB2023 alkalmazásban naprakész információk, tematikus, személyre szabott programajánlók és részletes kereső található a programok böngészéséhez.

Milyen legendák kapcsolódnak a balatoni tanúhegyekhez? Hol találhatsz egyedi antikvitást a Balaton-felvidéken járva? Milyen történeteket hordoznak Veszprém belvárosi házainak falai és mitől lesz annyira eredeti egy bakonyi fogás? Legyen szó helytörténetről, gasztronómiáról, kultúráról, dizájnról vagy akár ökológiai témákról, a Hello Veszprém-Balaton magazin oldala a legkülönbözőbb program-, és helyszínajánlókkal, interjúkkal és kultúrtörténeti érdekességekkel vár a helloveb.hu-n.

2023-ban Veszprém mellett Elefsina (Görögország) és Temesvár (Románia) az EKF cím viselői. Az kezdeményezésről az Európai Unió hivatalos honlapján olvashat.

Forrás: Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa weboldal.