Az elmúlt időszakban megnövekedett azon ügynökségek, hirdetések száma, amelyek munkalehetőséget kínálnak Csehországban - általában alacsonyabb képzettséget igénylő, vidéki üzemekeben, gyárakban elérhető pozíciókra. 

Felhívjuk a leendő munkavállalók figyelmét a következők fokozott betartására :

  • Még a kiutazást megelőzően érdeklődjön részletesen a munkafeltételekről, a szállás biztosításáról, illetve, hogy a munkáltató gondoskodik-e egészségbiztosítás megkötéséről. 
  • Ne álljon munkába aláírt munkaszerződés hiányában. Győződjön meg róla, hogy a szerződés minden pontja világos. Ragaszkodjon hozzá, hogy a szerződés egy Ön által is értett nyelven (is) kerüljön aláírásra. 
  • Ne hagyja útlevelét a munkáltatójánál. Amennyiben a munkáltató másolatot készítene az okmányairól, ragaszkodjon hozzá, hogy azt követően visszakapja azokat. 
  • Mindig legyen Önnél elég készpénz a hazatéréshez. 

A konzulátus nem tud jogi képviseletet vállalni a magyar állampolgár munkavállalók számára és hazatérési kölcsönt (nem készpénz) is csak szigorú feltételek teljesülése esetén tud nyújtani. A konzulátus képviselője jellemzően a nyelvi akadályok leküzdésében, hozzátartozók elérésében tud közreműködni.