20 Jan

 

Brno, 2017. január 19., csütörtök (MTI) - Testvérvárosi szerződést kötött Debrecen és a dél-morvaországi Brno (Brünn). A szorosabb partneri kapcsolatok kialakításáról szóló dokumentumot a második legnagyobb magyar, illetve második legnagyobb cseh város között csütörtökön Brünnben írta alá a két település polgármestere, Papp László és Petr Vokrál. Az ünnepi aktuson megjelent Pető Tibor prágai magyar és Juraj Chmiel budapesti cseh nagykövet is.

 

A megállapodás alapján a felek a jövőben szorosabbra fűzik hivatalos kapcsolataikat és új együttműködést alakítanak ki, elsősorban a gazdaság, kutatás, tudomány, kultúra, művelődés, sport és a turisztika terén.

„Magyarország és Csehország második legnagyobb városairól van szó. Országaink egyaránt tagjai a Visegrádi csoportnak, így városaink szorosabb együttműködésének politikai dimenziói is vannak, tovább erősíti nemzetközi kapcsolatainkat” – nyilatkozta Papp László az MTI tudósítójának a testvérvárosi szerződés aláírása után. „Együttműködésre törekszünk a gazdaság, az önkormányzati vállalkozói szféra, az innováció, a tudomány, vagy az oktatás területén is” – szögezte le a debreceni polgármestere. Hozzátette, hogy a szélesebb kapcsolatok keretében a városok művészeti csoportjai és sportolói kölcsönösen részt vesznek egymás rendezvényein.

„Tudomány, kutatás, innováció – ez az alapja és ez lehetne a mottója jövőbeni együttműködésünknek. Mindkét város jelentés gazdasági és kulturális potenciállal rendelkezik, fejlesztési stratégiánk sok mindenben egybevág és van mit tanulnunk egymástól” – mondta Petr Vokrál az MTI tudósítójának.

Debrecen és Brünn testvérvárosi szerződésének aláírása alkalmával együttműködési megállapodást kötött a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Ipari Kamara, valamint a Brünni Regionális Gazdasági Kamara is.

A napjainkban több mint félmillió lakosú Brünn nem ismeretlen a magyarok előtt. Morvaország politikai és gazdasági központja évtizedek óta nemzetközi hírű vásárváros, amelynek különböző témájú kiállításain a magyar cégek rendszeres vendégek.

Történelmik vonatkozásban közismert, hogy a 18. század végén a helyi Spilberk börtönben raboskodott Kazinczy Ferenc, akinek később, 1927-ben a városban tanuló szlovákiai magyar egyetemisták emléktáblát állítottak.  A 19. század elején, 1805-ben, a városhoz közeli Austerlitz határában lezajlott három császár (osztrák, orosz, francia) csatájában pedig több száz székely katona vesztette életét, s emléküket ma kopjafák őrzik. Brünnben jelenleg is nagyszámú szlovákiai magyar egyetemista tanul. A Kazinczy Ferenc Diákklub 1969 óta működik. A döntően felvidéki származású helyi és környékbeli magyarokat pedig a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetségének (CSMMSZ) brünni alapszervezete tömöríti.

- Kokes János - 

© Fotó: Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata