26 Apr

A Prágai Magyar Nagykövetség és a cseh Közlekedési Minisztérium cseh-magyar űripari napot szervezett április 25-én, amelybe bevonták az illetékes magyar és cseh szakértőket, cégeket és kutatókat is. Az esemény társfinanszírozója a Külgazdasági és Külügyminisztérium volt, a hazai szereplők felkutatását pedig a Magyar Űriroda végezte. 

Csehország már 2008-ban csatlakozott az Európai Űrügynökséghez, tehát a cseh szervezetek jó pár év előnnyel és a magyarok számára hasznos tapaszlatattal rendelkeznek, Magyarország ugyanis csak 2015-ben vált a szervezet tagjává.

Az ágazat képviselőinek találkozási lehetőséget biztosító eseményen résztvevő magyar vállalatok közül már többen sikeres partnerei és beszállítói a legjobb űripari cégeknek - a találkozó pedig lehetőséget adott a cseh résztvevőkkel is elmélyíteni a kapcsolatokat. Ez alapja lehet több jövőbeli együttműködésnek is ebben az igen innovatív, tudás-alapú iparágban, amely kölcsönös előnyöket és jelentős jövőbeni potenciált tartogat. A résztvevők egyetértettek, hogy az innováció - amely ebben az iparágban különösen létfontosságú - megfelelő potenciált rejt magában mindkét ország számára.